4. sep, 2013

Titanic viool onder de hamer

Onderstaand bericht is geplaatst op de pagina van de NOS.

 

De viool waarop orkestleider Wallace Hartley heeft gespeeld op de Titanic komt onder de hamer. Volgens de veilingmeesters en Titanic-specialisten van veilinghuis Henry Aldridge and Son moet deze viool worden beschouwd als 'the holy grail' onder de muziekinstrumenten.

Hartley zou zijn orkest na de aanvaring met een ijsberg de opdracht hebben gegeven om door te blijven spelen. Hij hoopte dat de muziek de passagiers zou kalmeren en het inschepen van de reddingsboten zo gemakkelijker zou maken. Geen van de orkestleden overleefde de ramp met de Titanic in de nacht van 14 op 15 april 1912.

In 2006 kwam de viool voor het eerst weer in beeld. Hij dook op op een zolder in de Engelse plaats Yorkshire. Na jaren van onderzoek door diverse experts is het veilinghuis er nu zeker van de Hartley-viool in handen te hebben.

Forensisch onderzoek

Het instrument werd onder meer aan een forensisch onderzoek onderworpen. Daarmee werd aangetoond dat de viool in zeewater heeft gelegen. Ook werden de viool en de vioolkist vergeleken met spullen van andere Titanic-slachtoffers. Daarop waren dezelfde sporen van corrosie door zeewater te zien.

De viool wordt van 18 september tot en met 13 oktober tentoongesteld in het Titanic Museum in Belfast. Daarna gaat hij door naar het veilinghuis in het Zuid-Engelse plaatsje Devizes waar hij op 19 oktober onder de hamer komt.